Korisni savjeti

 

UPORABA:
(ČESTE NEDOUMICE NAŠIH KORISNIKA)

  • Izbjegavajte otvarati vrata i prozore za vrijeme rada uređaja
  • Ne puštajte direktnu sunčevu svjetlost za vrijeme rada uređaja
  • Kondenzacija - strujanjem zraka iz klima uređaja hladi se topli zrak u prostoriji
  • Ukoliko čujete nedefinirane zvukove, razlog je u stiskanju prednje rešetke uslijed temperaturnih promjena
  • Ukoliko ne možete upravljati daljinskim, provjerite baterije

ZDRAVLJE:

  • Razlika vanjske i unutarnje temperature ne bi smjela biti veća od 4-5 stupnjeva Celzijusa
  • Redovitim čišćenjem (pranjem) filtera može se spriječiti nastanak gljivica i bakterija (uzročnici bolesti)
  • Bitno je redovito servisirati klima uređaj

Posljednjih godina značajno je povećan broj klimatiziranih prostorija s ciljem da se ljudima pruži što primjerenija zaštita od nepovoljnih vanjskih i unutarnjih utjecaja, te da im se na taj način osiguraju ugodni životni i radni uvjeti. Danas se u medijima sve češće piše i govori o štetnom utjecaju klima uređaja po zdravlje ljudi. Iako je klima uređaj po jednoj definiciji uređaj namijenjen za stvaranje osjećaja ugode ljudima koji borave u zatvorenom prostoru, upozorenja koja dolaze iz medija kod velikog broja ljudi stvaraju strah i negativan stav prema klima uređajima.
Jesu li upozorenja i strah od klima uređaja opravdani?
Strah od klima uređaja i upozorenja koja dolaze iz medija i zdravstvenih krugova o njihovom štetnom utjecaju po zdravlje ljudi, djelomično su opravdani i treba ih shvatiti ozbiljno, no samo ako se radi o klima uređajima koji se redovito ne održavaju.
U klimatiziranim prostorima, osim o temperaturi, strujanju i vlažnosti zraka, potrebno je voditi brigu i o mikrobiološkoj kvaliteti zraka kojeg udišemo. Zrak iz klima uređaja koji se redovno ne održavaju, često je loše kvalitete, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mjesta unutar klima uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plijesni i gljivica.
Kod velikog broja korisnika klima uređaja zbog neupućenosti prevladava mišljenje kako klima uređaje ne treba čistiti i dezinficirati, već da je dovoljno samo redovito prati filtere. Tek kada se u klimatiziranim prostorima počnu osjećati nelagodno, kada se iz klima uređaja osjeti neugodan miris ili kada uređaj ne hladi dovoljno, za pomoć se obraćaju serviserima.
Mali broj vlasnika klima uređaja upoznat je s opasnostima koje prijete od prljavih uređaja te od servisera ne traže na vrijeme da im uređaje očiste i pripreme za sezonu hlađenja.
Potreba za čišćenjem klima uređaja proizlazi iz njihovog načina rada. Taj zrak u pravilu je kontaminiran prljavštinom i mikroorganizmima. Najveći dio prljavštine i mikroorganizama zadržavaju se na filterima te ih je iz tog razloga potrebno redovito prati, odnosno mijenjati i dezinficirati.

DIŠITE S PRIRODOM!